Brokoli alerjisi: Brokoli sebzesi, ülkemizde yakın geçmişe kadar pek bilinmeyen bir bitkiydi. Son yıllarda batı özentisin olan bir toplum olarak önceleri, brokoliyi özenti sonucu tüketmeye başladık. Daha sonraları ise içerdiği besin değerlerinin farkına vardık. Günümüzde brokoli neredeyse tüm evlere girer oldu. Brokoli, salatalara eklenerek çiğ tüketildiği gibi çorba ve yemek olarak da tüketilmektedir. İçerdiği besin maddeleri nedeniyle bebekler için ek gıda olarak üretilen bebek mamalarına bile girdiği görülmektedir. Kanserden kalp hastalıklarına kadar birçok hastalığı olan kişilerin şifa amaçlı tükettiği, vücudun ihtiyacı olan besin maddelerin brokolide bulunanları sıralarsak daha anlaşılır olur. Lif, kalsiyum, potasyum, beta-karoten, selenyum, kükürt gibi mineraller; A, B1, B6, C vitaminleri bulunmaktadır. İçerdiği besin maddeleri sindirim sistemine ve bağışıklık sistemine katkı yaptığı birçok bilimsel araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Tüketimi artan brokolinin insan vücuduna sayılan faydalarının yanı sıra birçok gıda maddesinin de sebep olabildiği yan etkileri ve alerjisi ortaya çıkmıştır. Gıda kaynaklı alerjilerin tespiti kolay olmamaktadır.
Brokoli alerjisi belirtileri nelerdir?
Deride. Kızarıklık, kaşıntı, egzama, kurdeşen, göz kapaklarında ve dudakta şişme
Gözde: Kaşıntı, kızarıklık ve sulanma
Solunum yollarında: Öksürük, hırıltı, hışırtı ve nefes darlığı
Sindirim sisteminde: Kramplar, batın ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ishal
Kalp ve damar: Tansiyon düşmesi, baş dönmesi, çarpıntı, morarma ve bayılma gibi.
Sayılan belirtilerin birkaçının görülmesi alerji olarak düşünülmeli ve bir sağlık kuruluşuna baş vurulmalıdır. Tıp uzmanları beslenme için tükettiğimiz gıdaların üç gün üst üstte tüketimiyle ortaya çıkan belirtilerle anlaşılabileceğini vurgulamaktadır. Yapılacak kan değerleri tetkikleri de kesin sonuca varmak için gereklidir. Brokoliyi bebek ya da çocuklara önce az miktarlarda üst üstte üç, dört gün vererek alerjik bir durum olup olmadığı gözlenmesi en iyi çözümdür.