BrokoliBitkisi, lahanagiller familyasından, özellikle karnabahara benzerliği ile dikkat çeken, küçük, yeşil renkli, yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği yapılan bir sebzedir. Brokoli, lahana, Brüksel lahanası karnabahar, ile aynı aileden olan, kalın ve etli çiçek yaprakları yenir. Çiğ veya haşlanarak da tüketilen, brokolinin sağlık açısından çok fazla yararı bulunur. Brokoli bitkisi yüksek seviyelerde diyet lifi ve vitaminler içeren bir besin kaynağıdır.
Beta karotenaçısından oldukça zengin olduğunu belirten uzmanlar brokolinin sık sık tüketilmesini, hatta suyunun bile içilmesinin çok yararlı olacağını söylemektedir. Beta karoten kuvvetli bir kanser savaşçısı olması nedeniyle yemek borusu, mide, bağırsak, gibi kanser türlerini engellemek mümkün olur.
İtalya'yla özdeşleşmiş bir sebze çeşidi olan Brokoli Bitkisi eski bir yemek kitabının metinlerinde lahanaya benzeyen bir bitki olarak tarif edildiği bu bitkinin, brokoli olduğu sanılmaktadır. Egzotik bir bitki olarak görülen brokoli bitkisinin dünya genelinde tanınması 20. Yüzyılın başlarında olmuştur. İtalyan göçmenler ABD'de bu bitkinin tanınmasını sağlamışlardır. İtalya tarafından tanıtılması nedeniyle, sebzenin Akdeniz sebzesiolduğu söylenir. Yani Akdeniz ya da benzeri iklimlerde yetişebilir. Türkiye'de ise Samsun Bafra Ovası'nda yetiştiriciliği yapılır.
Brokoli bitkisinin İtalya asıllı olmasına karşılık, 2008 verilerine göre en çok Çin'de üretimi yapılmıştır. Çin'i, Hindistan ve ABD takip ediyor. Serin iklimler de yetişen brokoli bitkisi insan vücudundaki demir ve mineral eksikliğini giderir.
Brokoli Bitkisi Oluşumu: Brokoli bitkisinin gövde yapısı 50-90 cm arası uzunluğa ulaşır. Brokolinin olgunlaşması sırasında ortasında, ortalama 120 gr kadar ağırlığı olan bir baş meydana gelir. Bu baş kesilir, yapraklardan çıkan filizler hızla gelişip, üzerinde yeşil çiçek tomurcukları olan etli sürgünler oluşturur. Ama oluşan bu başlar, daha önce oluşan baştan küçüktür ve ortalama olarak 30 gram gelir.
Brokolinin Bitkisinin Yararı: Brokoli doğru pişirildiği zaman içindeki vitamin ve mineraller kaybolmaz. Bu vitamin ve mineral kaybına uğramayan brokoli bitkisinden vücuda sağlanan faydalar:
Hücre doğal yapı ve işleyişini korur.
Kanser gibi yayılmaya müsait hastalıklı hücrelerin yapısını iyileştirip yayılmayı önler. Bundan dolayı brokoli bitkisinin faydaları üzerine yapılan araştırmalar, kanserle ilgili çalışmalarla beraber yürütülür.
Kalıcı hale gelebilecek enfeksiyonlara karşı korur.
Bağımsız radikaller ile devamlı savaş halinde olarak kişiyi hastalığa karşı korur.
Detoks etkisi yaratarak toksinlerden temizler.
Lifli bir sebze olduğu için; diyet programlarında da zayıflamak için kullanılır.
Kolesterol seviyelerinde pozitif olarak gelişme gösterir.
Bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önler.
İçindeki A ve C vitaminleri nedeniyle kalp hastalıkları için koruyucu tesir gösterir.
Demir ve Folik asit zengini olduğundan kansızlığa iyi gelir. Hamile kadınların sık olarak tüketmesi iyi olur.
Brokoli Bitkisi Çeşitleri: brokolinin toplam sekiz türü vardır. Bu türlerin mevsim ve olgunlaşma süreçleri aşağıda belirtilmiştir.
Yeşil Dük: İlkbahar ve sonbahar mevsimleri içinde yetiştirilmesi için uygun olur. Bu türün olgunlaşması için tahminen 50 gün süre gereklidir.
Sultan: 60 günde sürede olgunluğa erişir. Sonbahar ayı, sultan brokoli için uygun bir mevsimdir. Ayrıca son baharda görülen hava değişimleri içinde dayanıklıdır.
Yeşil Yükleyici: 64 gündeolgunlaşır. Ürün için sonbahar en uygundur.
Pinnacle: yine 64 günde olgunlaşan bir sonbahar türüdür. Küçük bir tesbih tanesi büyüklüğü vardır.
Ninja: 86 günde olgunlaşır. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerine uygun bir çeşittir.
Arcadia: 86 günde sürede olgunluğa erişir. Bahar mevsimlerine uygun bir çeşittir.
Emperor: 65 gün içerisinde olur. İlkbahar ve sonbahar mevsimlerine uygundur.
Yeşil Kemer: 67 günlük sürede olgunlaşan bir çeşittir. Sonbahar ürünüdür. Kısa sapı ve büyük bir başı vardır.