{ "title": "Brokoli Yetiştiriciliği", "image": "https://www.brokoli.gen.tr/images/brokoli-yetistiriciligi.jpg", "date": "20.01.2024 09:57:28", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Brokoli yetiştiriciliği, Ülkemizde kışlık sebzeler arasında yer alır. Brokoli son yıllarda üretimi ve tüketimi artmıştır ve lahana sebzesi türüdür. Birçok yerde karnabahara benzetiliyor ve çok seviliyor. Brokoli morfolojik olarak karnabahara çok benziyor ve sebze olarak değerlendiriliyor. Brokolinin bir kısımları renkli ve olgunlaşmış çiçekleri oluyor ve kalın ve etli çiçek saplarını oluşturuyor. Brokolinin kullanma şekilleri fazla olmasa da zeytin yağlı, sarımsaklı ve limonlu salatası yapılıyor. Brokolinin ayrıca çorbası da oluyor. Rengi ve görsel olarak çok güzel görünüyor. Brokolinin içinde yüksek protein oluyor. A ve C vitamini içeriyor. Brokoli vitamin bakımından çok zengin bir sebzedir. Özellikle yeşil sürgünleri C vitamini yönünden daha fazladır. 118 mg kadar C vitamini bulunur. Çok iyi diyet sebzesidir. Ayrıca brokoli kanser düşmanıdır ve bağırsak, yemek borusu kanser riskini büyük ölçüde azaltıyor.

Brokoli yetiştiriciliği ekimi ve üretimi son yıllarda ülkemizde yapılmaya başlamıştır. Ama bazı insanlar tarafından tanınmayabiliyor. Brokolinin ana vatanının Akdeniz Bölgesinde daha çok yetişiyor. Yeşil renkli olgunlaşmamış çiçek taslakları oluşturuyor ve brokoli çeşitlerine calebrese adı veriliyor. Brokoli bitkisi kök özellikleri bakımından lahana ve karnabahara benziyor. Üretim şekli fide ile oluyor ve genellikle kazık kökler kayboluyor. Brokolinin gövdesi lahana ve karnabahardan farklı oluyor. Gövde 30-50 cm arasında değişen boyları vardır. Gövde üzerinde oluşan yapraklar aralıklı olarak diziliyor. Gövde olgunlaşmamış yeşil renkli ana çiçek taslakları ile son buluyor. Ana çiçek tomurcuğunun kesildiği zaman yaprak koltuklarından ikincil çiçek taslakları meydana geliyor. Yaprak koltuklarından çıkan yeşil çiçek tomurcuklarının çapları ana çiçek tomurcuğundan daha küçük oluyor.

Karnabaharda taç yaprak kesilirse bitki yaprak koltuklarından tekrar sürgün olursa ve taç meydana getirmez. O halde brokolide ise taç kesikliğinde bitki yaprak koltuklarından koltuk sürgünleri meydana getirir. Brokolinin yaprakları saplı ve oval oluyor ve bazı türlerde yaprak ayaları parçalı da olabiliyor. Renkleri lahana ve karnabaharlara göre daha koyu ve mavimtıraktır. Karnabaharlarda olduğu gibi brokolide de sebze olarak değerlendiriliyor. Olgunlaşmamış çiçek tomurcuklarına taç adı da veriliyor. Taçların ve çiçeklerin morfolojik özellikleri karnabahara benziyor. Olgunlaşmamış ana çiçek tomurcuklarının büyüklüğü ekim, dikim sıklığı ve çeşit özelliğine bağlı olarak değişmektedir. Brokolinin çiçek özellikleri, çiçeklenme şekli ve döllenme biyolojisi karnabahara çok benziyor. Ancak karnabaharda taç hasat edildikten sonra tohum alınmıyor. Brokolide ise ana taç ve yan sürgünler hasat edilse bile yanlardan çıkan çiçek tomurcukları gelişiyor ve çiçeklenerek tomurcuk oluşuyor. Brokolinin meyve ve tohum özellikleri karnabahara çok benziyor. Meyve içinde oluşan tohum sayısı ve büyüklüğü yetiştirme koşullarına bağlı olarak değişir. Mükemmel sonbahar ürünüdür. Tek büyük baştır. Sonbaharın erken sıcaklığına dayanıklıdır. Tohumlar şekil ve renk bakımından lahana ve karnabahar tohumlarına benziyor. Tohumların çimlenme özellikleri karnabaharda olduğu gibidir. Normal koşullarla çimlenme güçleri 5 yıl muhafaza ediliyor. Brokolide tohum üretimi lahana ve karnabahara göre daha kolay oluyor. Genellikle üreticiler ihtiyaçları olunca tohumları kendileri üretiyor.

Brokoli yetiştiriciliği için tohum verimi çok önemlidir. Brokoli çeşidine göre ve bitkinin sayısına göre yetiştirme dönemindeki iklim koşulları çok önemlidir. Brokolinin yetiştirme dönemindeki bakımı ve bakım koşulları çok önemlidir. Bitki başına tohum verimi 5-30 gr. Dır. Brokoli toprak istekleri bakımından çok seçici bir bitki değildir. Ancak gevşek ve besin maddelerinden fakir toprakları sevmez. Toprağı zenginleştirin. Organik bakımından zengin topraklar brokoli yetiştiriciliği için çok önemlidir. Fakir topraklar kompost ya da organik maddelerle zenginleştirilmelidir. Gerektiğinde kireç verilmelidir. Brokoli vitamin kaynağı olduğu için kış aylarında bol bol tüketelim.
" } ] }