Brokoli

Brokoli, Brokoli lahanagillerden karnabaharın yakın akrabasıdır. Brokolinin anavatanı İtalyadır. "Broccolo" İtalyancada lahana filizi anlamına gelmektedir. Romalı yazar Plinius'un yazılarında ve Apicius'un yemek kitabında brokoli lahana benzeri bir bitki olarak tarif edilir. Yakınçağ Avrupasında egzotik bir bitki olarak görülürdü. ABD'ye 20.
Yüzyılın ilk yarısında İtalyan göçmenler tarafından götürülmüştür. Brokolinin memleketimize girmesi ise daha birkaç yıl öncesine dayanır.

Brokoli içerdiği maddeler açısından insan sağlığına çok faydalıdır. Brokoli de bulunan "izotiyosiyanatlar" birçok kansertürüyle savaşta önemli bir etken maddedir. Bu grubun özelliği sülfür bileşiklerinden oluşmasıdır. Yani brokoliyi haşlasanız bile bu aktif maddelerin etkinliği kaybolmaz. İzotiyosiyanatların karaciğerdeki bazı enzimler üzerine etkisi, gıdalarla veya başka bir yolla aldığımız kansorejen maddelerin hücrenin genetik şifresi olan DNA'ya zarar vermesini engellediği düşünülüyor. DNA'nın hasar görmesi durumunun çoğunlukla kanser oluşumuyla sonuçlandığı bilimsel bir gerçektir. Kanserlerin görünümü de aynen karnabahar ve brokoliye benzer. Hatta bu durum patoloji kitaplarında ‘karnabahar tarzı büyüme' diye geçer.

Brokoli zengin bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini kanserle savaştaki etkisi neredeyse şüphesiz bir antioksidandır. Yine brokoli kanserle savaşta en az C vitamini kadar etkili olan A vitaminini de bolca içeriyor. Ayrıca, kansere karşı koruyucu özelliği oldukça yüksek iki mineral olan, çinko ve selenyumu da içeriyor.
Selenyum, mineraller arasında kanserle savaşta en güçlüsüdür. Hatta o kadar güçlüdür ki bir dönem kanser hastalarında selenyum tabletleri kullanımı çok popüler olmuştur.

Brokoli iki özelliği birlikte gösterir. Birincisi bağışıklık sistemini güçlendirmesi, ikincisi ise antibiyotik özelliğe sahip olmasıdır. Güçlü bir bağışıklık sistemi enfeksiyonlara karşı daha fazla direnç demektir. Oysa antibiyotikler bağışıklık sistemimizi zayıflatırlar. Bu nedenle antibiyotik kullananlar tedaviyi vitaminlerle destekleyerek ya da sağlıklı ve dengeli beslenip bağışıklık sistemlerini güçlendirmeye çalışırlar. Ancak alınan antibiyotiklerin çoğunun bağırsak florasını etkilediğinden vitaminlerin, kofaktörlerin, minerallerin ve besinlerden gelen bazı etkin maddelerin emilmesine engel olabilmektedirler. Brokoli bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve içerdiği pseudoantibiyotik özellikli etkin maddelerle prostatitis'e karşı etkin rol oynamaktadır.

Brokoli ayrıca iyi bir kalsiyum ve folikasit kaynağıdır. Folik asit bağışıklık sistemi için oldukça gereklidir. Çünkü akyuvar üretimi için kemik iliğinde daha yapım aşamasında kesinlikle bulunması gereken bir vitamindir. Folik asit eksikliğinde kansızlığın yanı sıra bağışıklık zayıflığı meydana gelir. Güçlü bir bağışıklık sistemi, kanserden korunmak için ilk kalkandır vücudumuzda.

Brokoli içeriğindeki bitkisel lif kabızlığı engelleyerek kronik kabızlığa bağlı uzun vadedeki kalın bağırsak kanseri oluşum riskini en aza indiriyor. Bunu gıdalardaki kanser yapıcı maddelerin bağırsak duvarına temasını engelleyerek yapıyor. Bu nedenle bu sebzeden azami ölçüde faydalanmak için kürler halinde tüketmek yerine yemeklerle birlikte, özellikle et yemeklerinin yanında tüketmek gerekiyor.

Brokoli Filizi


Brokoli sebzesinde bulunan güçlü antioksidan ve antikanserojen özelliklere sahip Sulforaphane maddesi brokoli filizinde çok daha yoğun olarak bulunur. 1997 yılında Johns Hopkins Üniversitesi'nde yapılan çalışmalar brokolinin tohumdan yeni çıkan 3-4 günlük filizlerin sulforafan bakımından erişkin sebzeye göre 50 kat daha yoğun olduğunu ortaya koymuştur. Yani bir tutam brokoli filizi yemek yaklaşık 2.5 kilo yetişkin brokoli sebzesi yemeye eşdeğerdir. Daha sonra dünyanın birçok saygın üniversitelerinde yapılan araştırmalar bu tezi teyit etmiştir.

Brokoli filizi ve sulforafan bağışıklık sistemimizin kanserlerle mücadele eden mekanizmaları üzerinde etkili olduğu için tüm kanser türleri üzerine de etkilidir. Ancak en etkili olduğu türler Meme, Kolon, Prostat, Mesane, Pankreas ve Akciğer kanserleridir. Sulforafa'nın bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Kemoterapinin aksine normal hücreler üzerinde zararlı bir etkisi yoktur.

Her gün brokoli yemeği yemek veya haşlayıp suyunu içmek elbette sıkıcı olabilir ama özellikle mevsiminde bu sebzeyi her yemeğin yanında garnitür olarak sofraya koyma alışkanlığını kazanmak çok önemli. Hafifçe haşlanan brokolinin üzerinde sızma zeytinyağı ve limon suyu gezdirip her yemeğin yanında biraz yemek, o gün vücudumuza aldığımız gıdalardaki kansorejen maddelerin etkisini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Besin Değerleri


100 gr. Çiğ brokolinin besin içeriği: 34 kalori; 2,9 gr. Karbonhidrat; 0,2 gr. Yağ; 0 kolesterol; yüksek oranda lif; 76 mgr. Fosfor; 2,5 gr. Protein 100 mgr. Kalsiyum; 0,8 mgr. Demir; 336 mgr. Potasyum; 24 mgr. Magnezyum; 0,6 mgr. Çinko; 0.10 mgr. B1 vitamini; 0.20 mgr.; 10 mgr. Sodyum B2 vitamini; 87 mgr. C vitamini; 1.3 mgr. E vitamini ve azımsanamayacak oranda A vitamini kaynağı olan beta karoten.
20.01.2024 14:18:46
Brokoli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Brokoli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Brokoli"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sararmış Brokoli Yenir Mi

Sararmış Brokoli Yenir Mi, Birçok kişi pazardan manavdan brokoli alır fakat bir türlü onu haşlayıp salatasını ya da çorbasını vs. Yapmaya zaman bulmaz ya da ...
Devamını Oku

İbrahim Saraçoğlu Brokoli Kürü

İbrahim Saraçoğlu brokoli kürü, hepimizin bildiği bir kış sebzesi olan brokoli; lahanagiller ailesinden yeşil renkte, yumru halinde bir bitkidir. En yararlı ...
Devamını Oku

Haşlanmış Brokoli Kaç Kalori?

Haşlanmış brokoli kaç kalori; diyet yapan kişilerin en çok kullanmış olduğu besin olan brokoli oldukça faydalı bir besindir. Kalori olarak düşük olan haşlanm...
Devamını Oku

Brokolinin Zararları

Brokolinin Zararları, Brokoli şekil itibariyle karnabahara çok benzemektedir. Faydası çok olan bir bitkidir. İnsan sağlığı açısından son derece faydalı ...
Devamını Oku

Brokoli Sapı

Brokoli sapı, Brokoli sapı tıpkı Brokolinin kendisinde olduğu gibi C vitamini bakımından zengin olan bir sebzedir. Brokoli sapı kısmı mineral bakımından çok ...
Devamını Oku

Brokoli Haşlama

Brokoli haşlama, ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın şekilde yetiştirilen brokoli, beta karoten içeriğiyle kanser savaşçısı olan şifalı bi...
Devamını Oku

Brokoli Zehirlenmesi

Brokoli zehirlenmesi; Brokoli sebzesi aslında tam bir C ve A vitamin deposudur. İki vitamin bakımından da çok zengin bir yapıya sahiptir. Sebzenin özellikler...
Devamını Oku

Brokoli Suyunun Faydaları

Brokoli suyunun faydaları aslında birçok meyve ve sebzeden çok daha büyük etkilerle karşımıza çıkmaktadır. Çok uzun yıllardan beri ülkemizde sevilerek tüketi...
Devamını Oku

Brokoli Alerjisi

Brokoli alerjisi: Brokoli sebzesi, ülkemizde yakın geçmişe kadar pek bilinmeyen bir bitkiydi. Son yıllarda batı özentisin olan bir toplum olarak önceler...
Devamını Oku

Prostat Brokoli Kürü

Prostat brokoli kürü, Brokoli, içerdiği bazı indol derivatları ve medyatörler vasıtası ile biyosentez mekanizmasını harekete geçirerek testosteron hormonunun...
Devamını Oku

Hamilelikte Brokoli

Hamilelikte brokoli kesinlikle tüketilmesi gereken bitkilerden birsidir. İçeriğindeki yüksek protein, vitaminler ve demir hem bebek hem de anne için ihtiyaç ...
Devamını Oku

Brokoli Besin Değerleri

Brokoli besin değerleri, belki en fazla kullanılan sebzeler aralarında bulunmuyor fakat en yararlı sebzeler listesinde önce 3 aralarında bulundukları al...
Devamını Oku

Brokoli Kızartması

Brokoli kızartması sağlıklı bir yemektir ve besin değeri çok yüksektir. Brokolinin besin değeri çok yüksek olduğu için gün içindeki tüm öğünleriniz de rahatl...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Brokoli Salatası

Zeytinyağlı brokoli salatası, zeytinyağlı brokoli sevilen salata çeşitlerindendır. Hemen her yemeğin yanına yakışan oldukça lezzetli besleyici bir tariftir. ...
Devamını Oku

Limonlu Brokoli Salatası

Limonlu brokoli salatası, yaz aylarında hem diyet yapanlar hem de sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinen kişiler için muhteşem bir lezzettir. Günümüzde sağl...
Devamını Oku

Brokoli Çeşitleri

Brokoli çeşitleri, Lahana familyasından olan brokoli, sağlığa faydalı bir sebzedir. Tüm brokoli çeşitleri içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde ...
Devamını Oku

Mantarlı Brokoli Çorbası

Mantarlı brokoli çorbası, Brokoli besin değeri açısından çok zengin sebzelerin başında gelir. Özellikle görüntüsü ve tüketilme şekli düşünüldüğünde ülkemizde...
Devamını Oku

Sebzeli Brokoli Çorbası

Sebzeli Brokoli Çorbası, Brokoli özellikle sonbahar ve kış aylarında pazar tezgâhlarında ve manavlarda yerini alır. Karnabahar, Brüksel lahanası gibi se...
Devamını Oku

Terbiyeli Brokoli Çorbası

Terbiyeli Brokoli Çorbası, Vitamin değeri bakımından zengin olmasına karşın Türk mutfağında çok sık tercih edilmeyen sebzelerden biri hiç şüphesiz brokolidir...
Devamını Oku

Brokoli Hapı

Brokoli Hapı, Prostat hastalığının Kansere Dönüşmesinde Brokoli kuvvetli Bir engelleyicidir. Brokoli bu işlevini içerisinde bulunan Myrosinaz enzimi yar...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sararmış Brokoli Yenir Mi
İbrahim Saraçoğlu Brokoli Kürü
Haşlanmış Brokoli Kaç Kalori?
Brokolinin Zararları
Brokoli Sapı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024