Brokoli Bitkisi Brokoli bitkisi, lahanagiller familyasından gelen, özellikle karnabahara benzerliği ile dikkat çeken, küçük, yeşil renkli çiçek tomurcukları halinde olan ve haşlanarak yemeği yapılan bir sebzedir. Brokoli, lahana, Brüksel lahanası ve karnabahar ile aynı aileden olup, kalın ve etli çiçek yaprakları yenir. Çiğ veya haşlanarak da tüketilen brokolinin sağlık açısından çok fazla yararı bulunmaktadır. Brokoli bitkisi, yüksek seviyelerde diyet lifi ve vitaminler içeren bir besin kaynağıdır. Beta karoten açısından oldukça zengin olduğunu belirten uzmanlar, brokolinin sık sık tüketilmesini ve hatta suyunun bile içilmesinin çok yararlı olacağını söylemektedir. Beta karoten, kuvvetli bir kanser savaşçısı olması nedeniyle yemek borusu, mide ve bağırsak kanseri gibi türleri engellemek mümkündür. İtalya'yla özdeşleşmiş bir sebze çeşidi olan brokoli bitkisi, eski bir yemek kitabının metinlerinde lahanaya benzeyen bir bitki olarak tarif edilmiştir ve bu bitkinin brokoli olduğu sanılmaktadır. Egzotik bir bitki olarak görülen brokoli bitkisinin dünya genelinde tanınması 20. yüzyılın başlarında olmuştur. İtalyan göçmenler, ABD'de bu bitkinin tanınmasını sağlamışlardır. İtalya tarafından tanıtılması nedeniyle, sebzenin Akdeniz sebzesi olduğu söylenir. Yani Akdeniz ya da benzeri iklimlerde yetişebilir. Türkiye'de ise Samsun Bafra Ovası'nda yetiştiriciliği yapılmaktadır. Brokoli bitkisinin İtalya asıllı olmasına karşın, 2008 verilerine göre en çok Çin'de üretimi yapılmıştır. Çin'i, Hindistan ve ABD takip etmektedir. Serin iklimlerde yetişen brokoli bitkisi, insan vücudundaki demir ve mineral eksikliğini giderir. Brokoli Bitkisinin Oluşumu Brokoli bitkisinin gövde yapısı 50-90 cm arası uzunluğa ulaşır. Brokolinin olgunlaşması sırasında, ortasında ortalama 120 gr kadar ağırlığı olan bir baş meydana gelir. Bu baş kesilir ve yapraklardan çıkan filizler hızla gelişerek, üzerinde yeşil çiçek tomurcukları olan etli sürgünler oluşturur. Ancak oluşan bu başlar, daha önce oluşan baştan küçüktür ve ortalama olarak 30 gram gelir. Brokoli Bitkisinin Yararları Brokoli, doğru pişirildiği zaman içindeki vitamin ve mineraller kaybolmaz. Bu vitamin ve mineral kaybına uğramayan brokoli bitkisinden vücuda sağlanan faydalar:
Demir ve folik asit zengini olduğundan kansızlığa iyi gelir. Hamile kadınların sık olarak tüketmesi yararlıdır. Brokoli Bitkisi Çeşitleri Brokolinin toplam sekiz türü vardır. Bu türlerin mevsim ve olgunlaşma süreçleri aşağıda belirtilmiştir:
|